Bijzondere parkenproject in Steenwijkerland afgerond

Het onderzoek naar het verhaal achter de bijzondere historische tuinen en parken in Steenwijkerland is afgerond. De architecten van deze parken, onder wie Springer, Copijn en Blum, behoorden in hun tijd tot de top in Nederland.

Het verhaal van de vijf historische buitenplaatsen in de gemeente Steenwijkerland en hun bijzondere landschapsparken is nu duidelijk. Het gaat hierbij om het landgoed De Eese met het landschapspark van L.P. Springer (1855-1940), Buitenplaats De Bult met de vroeg landschappelijke aanleg van G.A. Blum (1765-1827), Landgoed De Oldenhof (Vollenhove) met de landschappelijke aanleg van het Engelsche Boschje (vermoedelijk ook van Blum), havezate Oldruitenborgh (Vollenhove) met ook een vroeg landschappelijke aanleg (eind 18de eeuw, architect nog onbekend) en tenslotte Villa Rams Woerthe met het landschapspark van H. Copijn (1842-1923). Gezamenlijk tonen de parken aan hoe rijk gevarieerd de landschapsstijl binnen de Kop van Overijssel vertegenwoordigd is. Behalve de overeenkomende stijlkenmerken zoals slingerpaden, solitaire bomen, natuurlijk ogende waterpartijen en hoogteverschillen, hebben alle parken ook hun eigen bijzondere karakteristieken, die daardoor informatie bieden over de betrokken tuinarchitect.

 

Onderdeel van het project was ook de renovatie van het landschapspark van Springer op De Eese en van het Engelsche  Boschje op De Oldenhof. Deze parken zijn nu opengesteld voor het publiek. Twee jaar geleden werd met het project gestart nadat de Werkgroep “De Vijf Buitenplaatsen in Steenwijkerland” daartoe opdracht had gegeven aan het bureau Groene Heritage.

Het project werd mogelijk gemaakt door de  financiële bijdragen van de provincie Overijssel, de gemeente Steenwijkerland en het SBNL Natuurfonds (meer concreet het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds). De onderzoeksrapporten, de flyers en de beschrijving van twee bijbehorende wandelroutes zijn te downloaden o.a. op www.landgoedereninoverijssel.nl .

 

 

Stel uw vraag

Laat uw vraag achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt